El Crist Jacent

La processó de l’any 1953 lluí una nova imatge: El Crist Jacent. Obra de Josep Viladomat, el gran escultor català. L’obra destaca pel seu realisme i naturalitat, l’acurada policromia, la seva esveltesa de línies i virtuosisme en el traçat. Una joia en la imagineria del segle XX. El seu cost va ser assumit en el seu dia pel Governador Civil: Josep Pagès Costart, que l’ofertà a la Congregació de la Puríssima Sang. La imatge fou beneïda el 31 de maig pel bisbe Aurelio Del Pino, a l’Església de la Sang, actuant com a padrins: l’Alcalde de Lleida Blas Mola, en nom del Governador, i l’esposa d’aquest: Josefina Palmés.

La incorporació de la Imatge de Viladomat a la processó portà un seguit de canvis en el tabernacle del Sant Sepulcre. Desaparegué la que fins aleshores havia estat una urna de vidre muntada sobre bastiments de fusta treballada: el Crist fou portat en baiard i fou llavors quan nasqué el Grup de Portants del Crist Jacent.

Josep Viladomat i Masanas neix a Manlleu (Osona) el dia 23 de març de 1899. Nou anys després la família Viladomat es trasllada a viure a Badalona on coneix l’escultor Eusebi Arnau.

Artista amb gran projecció assisteix -juntament amb Alfred Sisquella, Joan Serra, Joan Cortès, Apel·les Fenosa i Josep Granyer- a les classes nocturnes de Francesc Labarta a l’Escola Municipal d’Arts i Oficis i Belles Arts del Districte V. Era l’any 1915. Així comença a col·laborar amb l’empresa d’Alberto Lena. Dos anys després neix el grup d’Els Evolucionistes, del qual n’és un dels impulsors.

L’any 1927 guanya el concurs convocat pels pares caputxins per commemorar el 7è centenari de sant Francesc d’Assís amb una escultura en bronze, que es troba a la muntanya de Montserrat. L’any 1936, abans d’anar al front, guanya el premi Campeny d’escultura amb un Nu femení. Acabada la guerra s’exilia a França i posteriorment a Andorra fins l’any 1950, que torna a Barcelona. A partir d’aquest moment, alterna aquesta residència amb estades a Andorra, on realitza diversos encàrrecs escultòrics per al Consell de les Valls.

L’any 1953 esculpeix el Crist Jacent per a la Congregació de la Pusíssima Sang de Lleida, i l’any 1954 realitza una talla policromada de La Pietat per a la capella dels Dolors del monestir de Sant Joan de les Abadesses.

Torna cap a Déu a Escaldes-Engordany el 2 de juny de 1989.

e

Josep Viladomat i Masanas
(Manlleu, 1899 – Escaldes-Engordany, 1989)