Els Portants del Crist Jacent de Lleida: Guardians d’una tradició centenària

Els Portants del Crist Jacent és una agrupació constituïda amb autonomia dins la venerable Congregació de la Puríssima Sang de Lleida. La seva història i existència es remunta a temps pretèrits: quan en 1960 la Congregació fa encàrrec a l’artista lleidatà Miquel Roig i Nadal, també congregant, d’un esbós per construir uns baiards, per la imatge del Crist Jacent. Fou aleshores, que d’alguna manera nasqué el que avui són els Portants donat que van encarregar als membres del llavors moviment de Cursets de Cristiandat (“cursillistes”) de portar sobre les seves espatlles el Crist Jacent de la Congregació de la Puríssima Sang, tot convertint-se així en el primer Pas de la Setmana Santa Lleidatana que es duia a les espatlles. D’aquesta manera, l’any 1961 nasqué el cos dels Portants del Crist Jacent.

El grup tenen cura de la conservació i custòdia de la imatge del Crist Jacent, en el seu Sepulcre. En l’expressió d’aquesta voluntat resideix el seu slogan: “Ad Sepulchrum Christi Custodiandum Congregamur“, d’on brolla la voluntat de preservació inspirada en l’Ordre del Sant Sepulcre de Jerusalem, la creu de la qual és present en el penó de l’agrupació.

Durant la celebració del Quinari de la Sang, els Portants exposen el Crist Jacent per tal d’apropar-lo a la veneració dels fidels, dels congregants i de tots els lleidatans i totes les lleidatanes.  El Divendres Sant, a primera hora del matí, es prepara a l’altar amb tabernacle del Sant Sepulcre, i la imatge del Crist Jacent es vetlla durant les hores que queda exposat a l’església; durant la processó, la imatge és portada a espatlles pels seus Portants.

Facebook
Twitter
LinkedIn