Seu Canònica

El Grup de Portants del Crist Jacent de la Venerable Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist té la seva seu canònica a l’Església de la Puríssima Sang de Lleida. L’Església està declarada com Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) per la Generalitat de Catalunya segons la resolució de la disposició de 25 de maig de 1980 i publicada el 17 de juliol del mateix any.

La Congregació, de la qual es tenen evidències de la seva existència ja al s. XVII, es trobava en un primer lloc a la capella de l’Hospital de Santa Maria. Després es va traslladar a l’església de sant Llorenç i, al 1804, la Congregació va adquirir el temple dels Antonians.

L’any 1876 van transformar aquesta nova seu canviant totalment l’aspecte de l’església, de fet es va enderrocar el malmès edifici, i se n’erigí un de nova planta que només conserva l’anterior porta renaixentista. L’arquitecte fou Celestí Company i fou executada per Ramon Serratosa.

Així, situada junt amb la residència “El Cor de Maria” que podem trobar a la seva esquerra, l’església presenta una portalada plateresca del s. XVI, i al seu interior presenta un impressionant sostre enteixinat, obra de Hermenegildo J. Vidal. La portalada es atribuïda a un seguidor de Damià Forment i va ser reformada el 1876 amb l’afegitó en els muntants o faixes laterals dels improperis de la Passió. Les escultures que ornaven la portada van ser destruïdes a la guerra Civil. El temple després de la reforma de 1876 adquirí la forma actual de planta basilical romana amb una amplia tribuna.

 

Enteixinat de l’Esglesia de la Puríssima Sang de Lleida

Portalada plateresca del S.XVI

Interior en planta basilical romana